En sommer hos lokalmatprodusentene

Sommeren har vært våte dager med regn og varme dager med sol. Men mest midt i mellom - overskya og passe varmt.

For Matfra.no som har vært ute og besøkt produsenter har været vært perfekt uansett, for det handler mer om møtene med mennesker og dyr. Vi har lært om jordbruk og dyrehold. Hilst på geiter, kje, sauer, vær og lam, storfe av flere raser, høner, ender, og ikke minst griser. Alle dyrene har vært ute med god plass til å røre seg og utforske verden rundt seg.

Ender hos Haverls småbruk

Nysgjerrige høner kom bort til oss for å se hvem som var på besøk. Endene viste oss dammen sin, men vagget etterpå opp igjen for å se om det ikke var på tide med kveldsmat. Grisungene kom tett på og var nok litt skumle for den minste av oss, og kjeene hoppet opp og ville ha kos.

Vi lager film til Instagram, hos Ottestad gård

Vi har hørt om ferske bønder som har grått av mismot og slit, men som holdt ut og nå gleder seg over at dyrene har det godt og de selv har fått infrastrukturen til å fungere. Vi har hørt om hvor hardt det er å legge om til økologisk bruk, men at man ikke ville gjort det på noen annen måte nå i ettertid. Kalvene vi har møtt får gå sammen med mor, og kua slipper å bli tatt fra barnet sitt før de blir ungdommer og samler seg i egne flokker uansett.

Nysgjerrig kvige hos Forstrand sau

De som dyrker eller sanker mat forteller med glødende engasjement om hvor viktig det er at vi er selvforsynt. At vi får tak i god, ren mat, som er dyrket og høstet med omtanke for jorda. Gammel kunnskap holdes i hevd. Forfedrene som ryddet og bearbeidet jorda hedres. Uten alle disse lokalmatprodusentene hadde vi mistet kunnskapen om hva som skal til for at jorda blir god å dyrke i, i ulike klimasoner og grunnforhold.

Mariann viser hvordan man legger inn nye produkter på Matfra.no

De holder i live ystetradisjoner, og lager mange sorter ost, av kumelk og av geitemelk, og de røyker laks etter både gammel oppskrift og etter nye oppskrifter de har eksperimentert seg frem til.

Gjert oppfordrer til å smake på laksen til Gjerts Gourmet

Mange tusen bier sørger for pollinering av landskapet, og ikke minst lager de nydelig honning til oss. Dyrene beiter i utmarka, og holder landskapet vedlike.

Sauene til Midthuns småfe holder kulturlandskapet vedlike

Sankerne utvider kunnskapen vår om hva som er godt av det vi finner i naturen. Visste du at det meste av tang og tare kan spises, og inneholder masse næring?

Sauetang kan brukes til mye forskjellig, sier Fesk-kjerringa

Når du kjøper lokal mat fra disse bøndene, sankerne og matprodusentene, kjøper du først og fremst den gode smaken og kvaliteten. Mat som er laget med god tid og omtanke blir rett og slett bedre. Du støtter også at det finnes gode arbeidsplasser i bygdene, at jorda tas vare på for fremtiden, at tradisjoner holdes i live, og god dyrevelferd.

Ikke minst finner du produkter du ikke finner andre steder! Og kanskje, hvis du er heldig og bor ikke alt for langt unna, kan du få med deg et hyggelig gårdsbesøk når du henter det du har kjøpt, sånn som vi gjorde.

Honning fra Haverls

Takk til alle vi har snakket med og besøkt i sommer. Dere har delt av den dyrebare tiden, og av kunnskapen dere har om det dere driver med. Begeistringen smitter, og vi takker for maten og heier på dere.

Hjertelig hilsen Matfra.no

Share this article: Link copied to clipboard!

You might also like...

Bærekraft er mer enn CO2-utslipp

Økologisk konfekt med entusiasme og kjærlighet

Tenk å følge med på hvordan det vokser