Tenk å følge med på hvordan det vokser

Elde gård har solgt potet og grønnsaker gjennom Matfra.no siden starten, og Matfra-familien og Elde kjenner hverandre godt. Da vi kom på besøk en fin sommerdag fikk vi være med ut i åkeren og se hvor langt de ulike potetsortene og grønnsakene har kommet.

Det er spennende å se om noe av det som vokser kan brukes til middag allerede.

Mon tro hvor store potetene har blitt?

Gården har vært i familien siden den ble skilt ut fra det som i dag er nabogården for 90 år siden. Da var det Johan Helge sin bestefar som stod for gårdsdriften. Kona Lille er ikke vokst opp på gård, men det at hun gikk på landbruksskolen kom godt med da hun kom til gården som da drev med dyr. Det er koselig med dyr, men Lille forteller at de måtte gi opp etter en ti års tid. Det ble for kostbart. Men det betyr ikke at jorda bare går til gras til nabogårdene. Vi skuer ut over store potetåkre med mange sorter potet. Det er også noe gulrot, ulike sorter neper og løk. Johan Helge og Lille har dyrket til seg selv og oss andre i 20 år, til både faste, gamle, og nye kunder. Det finnes ikke noe bedre enn å gå i åkeren og hente seg grønnsaker til middag.

I dag blir det potet til middag!

Klimaet er i endring, det virker som om det er mer usikkert enn før. Men i år har været så langt vært på bondens side, alt har vokst fint til nå. Nordavinden står som vanlig inn fra fjorden, der vi ser helt over til Andøya i nord. Men sandjorda er godt bearbeidet så det vokser godt med minst mulig sprøyting. Gården drives så godt som økologisk, men ikke helt ettersom det ville krevd at de tok inn mer arbeidskraft. De to trives godt med å gjøre det meste selv. Alt bortsett fra potetene skal tas opp for hånd, da kommer det slekt og venner for å hjelpe til.

Rødløken blir fin i år

Uansett hva vi snakker om kommer vi stadig tilbake til potet og potetsorter. For eksempel Blå kongo, som er blå inni. Hvis den kokes blir den bleikere, men vi får tips om at hvis den blir bakt i ovnen holder den på fargen. Den er populær som potetmos i restauranter.

En liten Blå kongo

At Elde er opptatt av potet vises også i artikkelen som er skrevet om dem fra før. I Elde gårds guide til gode grønnsaker står det både om hva som skal til for å dyrke virkelig gode poteter, og en liste med beskrivelse av ulike sorter potet, løk og gulrot.

Utsikt nordover mot fjorden, og løken gror godt i sandjorda

Elde gård ligger i Kvæfjord, med lange åkrer mot nord. Der kan du hente potet og grønnsaker du først kjøper på Matfra.no, eller du kan få det levert i det nye henteskapet i Harstad.

Share this article: Link copied to clipboard!