Økologisk konfekt med entusiasme og kjærlighet

Det er ingen hemmelighet, sier Terje, men vil ikke fortelle hvorfor han tilsetter de ulike ingrediensene i ingefær-lakrisen han rører sammen mens Matfra.no er på besøk.

Ute er vinteren grå og hustrig. Inne durer maskiner som holder den smeltede sjokoladen på riktig temperatur, og i lufta henger lukta av sjokolade, ingefær og lakris.

På veggen henger diplom fra da Terje og samboer Lillian var på kurs i Spania, der de lærte hvilket blandingsforhold som skal til for at sjokoladen kan konserveres uten tilsetningsstoffer, og dermed godkjennes som økologisk. Alle ingrediensene er selvsagt også økologiske. Fra kakao og sjokolade, til bær som de plukker i skogen på egen tomt. Meium var et av de to første som håndlagde sjokolade i Norge på denne måten. I Sverige har de lenge hatt et miljø for håndlaget sjokolade, og det var der Terje og Lillian begynte reisen. Før det drev de en økologisk gård i Selbu, der de etter hvert begynte å lage økologisk dessert med egg fra egne høner. Sjokoladen skulle være et tillegg til desserten, men har nå tatt over og er hovedproduksjonen på gården. Det er ikke lukurativt selv om det er luksussjokolade, men det gir arbeidsplass til de to.

Lillian pakker salt karamell overtrukket med melkesjokolade

Mens Matfra.no er på besøk samarbeider de om å legge et tynt lag melkesjokolade over salt karamell, og pynte med hvit sjokolade og glitter av salt. Vi får også demonstrert hvordan lakris lages. Meium bruker hvit sjokolade der andre vanligvis bruker mel for å få riktig konsistens. Det er klart at kvalitet koster litt mer, sier Lillian. Men denne sjokoladen spiser du ikke hver dag. Paret er opptatt av å bruke lokale ingredienser, og at både smak og næringsstoffer skal være så konsentrert som mulig. Blåbærkonfekten vi fikk smake på smaker intenst av blåbær. Det er bare å lukke øynene så er du i blåbærskogen.

Begge trives godt med alt som skal til for å lage god konfekt

Mens Lillian står på julemarkedet er Terje gjerne hjemme og eksperimenter med nye oppskrifter. De har utprøvd minst 200 oppskrifter. På bordet foran oss ligger sjokolade med whisky (den skal være røkt, sånn som den er i Trøndersk tradisjon), det er rabarbra, rom/kokos og blåbær. Det ryktes at det også finnes sjokolade med multe, og vi får smake både nylagd, varm lakris, og lakrisflak som smaker whisky. Ved veggen står en hel hylle med ulik drikke til smakstilsetning. Det er vin av hyllebær, og honning (blant annet fra Tirslaugstrøa bigård), og mange andre smaker. Alt skal være produsert i Trøndelag om mulig. På ei kokeplate står en gryte med søt frukt, som dampes sånn at vannet trekker ut og smaken konsentreres. Tyttebær står klart til produksjon i neste runde.

En kakaofrukt som er full av kakaobønner

Det meste av konfekten lages med økologisk melkesjokolade som trekk. Men innimellom kjøper de kakaobønner som de selv kverner til sjokolade. Det finnes mange flere sorter kakao enn de fire som brukes til det meste av kommersiell produksjon, og de forskjellige sortene gir forskjellig smak og farge.

Nylaget konfekt av salt karamell med trekk av melkesjokolade

Får du lyst til å smake? Det er bare å komme innom produksjonslokalet og butikken i Selbu, hvis du er i nærheten. Da får du kjent luktene og selv tatt en kikk på hvordan sjokoladen produseres, i ekte norsk natur.

Håndlagd økologisk sjokolade og konfekt med mange smaker

Bestill først på Matfra.no. Sjokoladen kan selvfølgelig også sendes i posten eller leveres.

Share this article: Link copied to clipboard!