Fesk-kjerringa brenner for at vi skal bruke mer av det som finnes i og ved sjøen. Selv er hun bortimot oppvokst i fjæra, der hun sammen med oldefar både fisket og utforsket. Familien har drevet krabbemottak, og tante høster av naturen.
Hun har det vel i blodet, sier hun, og tok likesågodt fagbrev som sjømathandler. Til daglig jobber hun i sjømatdisken på den lokale Coop-butikken. Hvor skulle hun ellers jobbet? Drømmen er å starte sin egen sjømatbutikk, med eget tilhørende produksjonslokale.
Matfra.no fikk en eksklusiv tangsafari, altså en liten omvisning i fjæra med beskrivelse av ulike tang- og taresorter vi kunne finne. Med litt veiledning fra guiden, som egentlig heter Veronica Furnes Opsahl, oppdaget vi mange flere arter enn vi vanligvis ser. Vi fikk forklaring på hvordan de ulike artene vokser, hvordan de skal høstes for å ikke ødelegge fremtidig vekst, og hvordan de kan brukes. Veronica og familien eksperimenterer med flere bruksområder, og har for eksempel funnet en tareart som smaker nesten som spekeskinke når den behandles rett. En annen bruker de som lasagne.
Ettersom tang og tare tar opp mye fra havet er de veldig næringsrike. De inneholder protein, fiber, vitaminer og mineraler. Men desverre er det akkurat samme grunn til at de inneholder stoffer vi ikke skal ha i kroppen. Derfor må man plukke på riktig tid og sted, og vite hvilke arter som trenger å blancheres. Men som tilsetning i maten, eller som krydder, er det ingen fare.
Det er jo havets grønnsak, eller sjøgrønnsak sier Veronica. Eller spaghetti. Knapptang kalles også for sjøspaghetti. Den er lang og tynn, og kan kokes som spaghetti. Selv om ungene til Fesk-kjerringa spiser mye tang, og liker å eksperimentere, er de litt skeptisk til denne. Men man kan blande den med annen pasta, og da er det greit.
Motivasjonen for å drive opplysning om sjømat både i butikk, på Instagram og med egne produkter er å jobbe for at folk skal få opp øynene for at tang og tare skal spises. Fordi det er bra for oss. Hun sier også at hvis vi skal ha nok mat i fremtiden må vi se litt utafor hylla i butikken. Det er mye lokalt som kan spises. Og det er jo også mer bærekraftig enn at all maten skal produseres langt borte. Hun vil at folk skal få en aha-opplevelse og skjønne at vi har så mye annet spiselig rundt oss. Derfor drar hun ut på sanking, spesielt på fullmånekvelder om senvinteren og tidligvåren. (Det er ikke noe mystisk med fullmånen annet enn at da er fjæra størst).
Matfra.no ble i alle fall imponert over hvor mange arter det finnes i fjæra som kan spises. I tillegg til tang og tare finnes det både skjell og strandvekster. Enkelte, for eksempel Veronica og familien, bruker dette til hverdags. Vi andre trenger kanskje å prøve oss litt frem ettersom det er en glemt kunnskap hvordan det som vokses kan brukes i mat.
Fesk-kjerringa har mange produkter til salgs på Matfra.no, og alt kan sendes i posten. Kanskje finner du akkurat det produktet du har lyst til å prøve først?
Hva i all verden kan du bruke tang til? Fesk-kjerringa deler noen oppskrifter med oss. Ellers må du gjerne eksperimentere, og sende oss tips hvis du finner noe godt som kan lages.