Vi starter enkelt: Når er norske jordbær vanligvis i sesong?
Svar: Juni-August
Du kan kjøpe jordbær i butikken hele året, men norske jordbær får du vanligvis kjøpt mellom juni og august.

Hvilket fylke dyrker mest poteter? (her tenker vi på gamle fylker)
Svar: Hedmark
Hedmark (nå Innlandet) er fylket som dyrker mest potet.

Hvor i landet mener man at pølse i vaffel oppstod?
Svar: Moss
Også kjent som Pøffel. Det oppsto en gang på 60-tallet når kioskeier gikk tom for lompe, og tok i bruk vaffel i stedet for. Svenskene mener derimot at det var de som oppfant det: https://www.nrk.no/osloogviken/svenskene-hevder-de-fant-opp-polse-i-vaffel-1.12279056

Hva heter trøndernes “nasjonalrett”?  
Svar: Sodd
Sodd nytes som oftest ved store anledninger - konfimasjon, bryllup, bursdager og til høytid. Sodd er en kjøttsuppe, laget av kjøttkraft, og inneholder kjøttboller, kjøttstykker, potet og gulrot. Ofte har man skjenning (søtt flatbrød) til og gjerne et glass ingefærøl.
https://snl.no/sodd

Hvilke ingredienser annet enn rein finner du i samenes nasjonalrett, bidos?
Svar: Potet, gulrøtter og løk
Bidos er regnet som samenes festmat, og lages av reinskjøtt, poteter, grønnsaker og kjøttkraft. Tyttebær er også et vanlig tilbehør.
https://snl.no/bidos

Hvor kommer brunosten, som vi kjenner den i dag, fra?
Svar: Gudbrandsdalen
Brunosten, eller mysost, kan ved kilder henvises så lang tilbake som til 1400-tallet i Norge. Den fete brunosten sies å være oppfunnet av Anne Haav på 1800-tallet, i Nord-Fron, når hun tilsatte seterrømme i den kokende mysen.
https://snl.no/brunost

Når på året kan du plukke multer?
Svar: Juli - September
Du kan også plukke multer senere på året, men vanligvis så er det best mellom juli og september. Multer er også kalt fjellets gull. Tradisjonsvis så spises multer til jul, som multekrem. Man kan også lage multekake, multesyltetøy, multegele, og mye mer.

Kaken “Verdens Beste” har også et annet navn, hva?
Svar: Kvæfjordkake
Verdens Beste ble funnet opp av Hulda Lindberg Ottestad i Kvæfjord. Hun videreutviklet Kongekaken til Kvæfjordkaken. Huldas barnebarn driver gården Ottestad Gård i Kvæfjord. Du kan lese mer om gården her: https://blogg.matfra.no/velkommen-til-ottestad-gard/

Mange av oss spiser pinnekjøtt til jul, men vet du hvilken del av dyret kjøttet kommer fra?
Svar: Side
Lammeside er det som brukes til å lage pinnekjøtt og lammeribbe. En annen populær stykningsdel, koteletter, kommer fra sadel. https://www.matprat.no/oppdelingsguiden/lam/lammeside/

Hvilken middagsrett spiser vi mest av i Norge?
Svar: Pizza
Tall fra Iposos 2017 viser at pizza er er den store middags-vinneren hos nordmenn. I løpet av en uke har 50% av alle nordmenn spist pizza minst èn gang. https://www.ipsos.com/nb-no/rapport-om-nordmenns-middagsvaner

Vil du ta quizen igjen? Følg denne lenken:

Share this article: Link copied to clipboard!