Velkommen til Ottestad Gård

På Elde i Kvæfjord har Ottestad gård holdt til siden tidlig 1900-tallet. Her driftes familiegården med stødig hand av Jan Erik Ottestad, som har dyrevelferd høyt på agendaen. Griser og kalver vokser opp i naturlige omgivelser, med fjell og hav som nærmeste nabo.

På en gård er det mangt og mye som skal gjøres i løpet av en dag. Alt fra fjøsstell og reparasjoner til administrativt arbeid skal tas tak i, og ingen dager er helt like. Da er det godt at hele familien er engasjert i større eller mindre grad, i tillegg til de to ansatte på gården.

-Å jobbe på gård er både spennende og utfordrende, det gjelder å være allsidig og villig til å lære noe nytt hele tiden. Man planlegger langsiktig og ofte ser man ikke resultatene før om ett til to år. Da er det ekstra godt de gangene man har lykkes, forteller Jan Erik Ottestad.

Glade kalver

På Ottestad Gård er det en selvfølge at kalven får være sammen med kua og dermed får den beste næring en kalv kan få. I fjøset er det god plass og kalven kan velge om den vil være inne sammen med mor eller leke med de andre kalvene. På våren slippes de ut på beitet hvor de kan springe fritt i fjellet hele sommeren. Et aktivt liv ute i naturen gir lykkelige dyr med høy kvalitet på kjøttet, som blir både mørt og saftig, slår Jan-Erik fast:

-At lykkelige dyr gir det beste kjøttet er jeg ikke i tvil om. Våre kalver lever ute helt fram til i september. I tillegg til at de får et aktivt liv ute er det ingenting som slår en sånn flokk når det gjelder å beite i utmarka, de er virkelig kulturlandskaps-pleiere av rang!

Svineproduksjon med dyrevelferd i fokus

Størstedelen av driften er basert på tradisjonell svineproduksjon. Her er dyrevelferd i fokus og det merkes på smaken. Populære varer som bacon, skinke og hamburger er bestselgere, og ikke minst ribbe til jul.

Et nytt konsept de tester i markedet nå er utegris. Grisene får gå fritt ute på et stort område hvor de kan beite og grave i jorda.

-Når grisene blir foret opp ute kan de leve et naturlig liv, med å beite og å grave etter røtter samtidig som de får mye mosjon. Det gir kjøttet en ekstra mør og god kvalitet. Ettersom det er mer kostbart å ha gris utendørs er dette et nisjeprodukt som vi tester ut nå. Se gjerne etter utegris-merkingen når du bestiller på Matfra.no, opplyser Jan Erik.

Nytt gårdskjøkken

Bonden på Ottestad Gård er en allsidig herremann, og det nyeste tilskuddet er gårdskjøkkenet, hvor broren Trygve Ottestad som er kokk står i bresjen. Her sys de deiligste kjøttruller, det lages hamburgere, bacon, skinkepålegg, spekemat, pølser og mye annet godt.

-Gårdskjøkkenet er Ottestad Gård sin nyeste satsing og det ligger mange dugnadstimer bak oppstarten her. Hele familien har samarbeidet med stort engasjement og pågangsmot. Her håper vi å lage gode kvalitetsprodukter som kundene vil elske i lang tid framover, sier Jan Erik.

Lett å bestille kortreist mat

Alle varer fra Ottestad Gård kan kjøpes på Matfra.no og hentes på gården.

-Vi har vært med fra start, helt siden Matfra.no presenterte sin idé på Kvæfjord Matkultur. I stedet for å bruke tid på å reise rundt og selge varene våre kan vi bruke tida på gården. Det er ei kjempefin og lettvint ordning for oss og for kundene våre, sier Jan Erik fornøyd.


Visste du at den berømte Kvæfjordkaka kommer fra Ottestad Gård?

Det var faktisk Hulda Lindberg Ottestad, Jan Erik Ottestads bestemor, som innførte denne. Da hun på midten av 1930-tallet drev Café Alliansce i Harstad, kjøpte hun to kakeoppskrifter fra en dansk konditor. Den ene av disse het Kongekake og det er den som har utviklet seg til Kvæfjordkaken som vi kjenner den i dag.

Share this article: Link copied to clipboard!