Det begynte med to sau på fôr på hytta

På Forstrand i Gildeskål treffer vi Tove og Bent, 16 kopplam, hund, katt og 11 storfe. Drøye 400 sau og lam er ute på beite i skogen og fjellet på halvøya. De kommer tilbake av seg selv til høsten og kan da trekke inn i det nye, åpne fjøset.

Det begynte med at de to sykepleierne Tove og Bent bygde hytte på Forstrand. De skulle i utgangspunktet bare ha noen få sau, men etter hvert fristet det å gjøre mer ut av det enn som så. I 2018 var de heldige å få kjøpe gården «Øver-For» for å ha en fjøs tilgjengelig til dyra, men endte opp med å selge huset i byen og ble fastboende på gården.

Antall dyr har vokst litt etter litt og gården er under oppgradering på mange plan. Nå har Tove og Bent 180 vinterfora sau av typen Gammelnorsk sau («villsau») og 11 storfe. Både villsauene og kyrne av Sidet trønder- og nordlandsfe går ute hele året, men har nettopp fått en helt ny, åpen fjøs der de har mulighet til å gå inn hvis de føler for det.

Bent og Tove viser frem den nye, store åpne fjøsen

Dyra tåler kulden om vinteren fint, det er verre med regn, sludd og vind. Da er det godt å vite at de har mulighet til å søke ly når de vil, noe som også er et krav om man skal ha utegangere. Spesielt er det fint å kunne ha lamming i ly under tak når det er hustrig nordlandsvær på våren. Det samme gjelder for kalving, det er både tryggere og mer oversiktlig å ha dyra i egen kalvingsbinge. Kalvene går for øvrig med mor da dette er ammekyr.

Det nye fjøset er tatt i bruk

Å ha sau på Forstrand er veldig greit. Portene fra innmarka til utmarka åpnes ei stund etter lamming og dyra kan dermed vandre ut på utmarksbeite på halvøya. Når høsten kommer tusler de hjem. Noen etterslengere vil det være, men de hentes greit ned. Bent og Tove er ofte ute i marka og fjellet gjennom sommeren for tilsyn. Heldigvis har det så langt ikke vært rovdyrsproblemer i utmarka.

Mor og barn

Livet som gårdbruker på gammel gård kan være hardt. Fram til nå har vanntilgangen vært fra elva som går gjennom eiendommen. Den har i perioder frosset med det det har medført av ekstra arbeid når kyrne som drikker flere hundre liter vann om dagen må få det tilført manuelt. Nå er det boret brønn så med innlagt vann og strøm i både gammel og ny fjøs krysser vi fingrene for at paret skal få gode forutsetninger for å drive gården.

To ferske gårdbrukere som begynner å få litt erfaring

De har gjort seg mange erfaringer siden de 10 første dyra og det har krevd mye å sette seg inn i alle fagfeltene som det er å være bonde samtidig som begge er i jobb i reduserte stillinger som sykepleiere i Bodø.

De fullførte agronomutdanning for voksne i 2018, noe som ga mye nyttig innsyn og kjennskap til fag som blant annet økonomi, lover og regler i landbruket og jordbearbeiding. Man blir som med alt annet aldri ferdig utdannet og de prøver å holde seg oppdatert og bruke erfaringene man gjør seg, både gode og dårlige.

Både kyr og okse hilser gjerne

Mye av kjøttet fra sauene selges gjennom venner og bekjentskaper, men noe blir det også til Matfra.no. Lammekjøtt, skinn, noe garn og råull kan forhåndsbestilles, og etter hvert kommer også kjøtt av storfe av Sidet trønder- og nordlandsfe og den lille rasen Dexter som ventes i disse dager som siste tilskudd på gården.

Det stilles strenge krav til håndtering av kjøtt på egen gård og å etablere den type lokale er svært kostbart. Forstranda Sau tar derfor bare hele, grovparterte lammeslakt i retur. Bestilles det i god tid i forkant før slakt som er medio oktober, kan man avtale hjemlevering av nyslaktet lam. Det som ikke selges direkte etter slakt oppbevares på godkjent fryselager til salg.

Lyst, varmt og fint i ny-fjøset

Det er ikke så vanskelig å håndtere kjøtt av et helt lam som mange er bekymret for. Leter du litt på nettet kan du for eksempel finne oppskrift på hvordan lage pinnekjøtt og fenalår selv, noe som er veldig enkelt å lage.

Er det noen som trenger en vær? På Forstrand har de mange

Gården har lang historie og er som nevnt under oppgradering. Flere av bygningene er fra midten av 1700-tallet og ett av de var blant annet gjestgiveri og serveringssted for de mange som hadde kysten som ferdselsvei. En av mulige planer etter hvert er å bruke dette til overnatting for gjester og turister.

Skysstasjon og vertshus fra 1700-tallet

Forstranda sau finner dere i Gildeskål og på Matfra.no. Førstemann til mølla får bestilt lammekjøtt og skinn. Det er også noe garn igjen og råull som har blitt populært å bruke som ugressbekjemper i hager. Det tas også bestilling på storfekjøtt av okse.

Share this article: Link copied to clipboard!