Velkommen til Altevik Gård

Altevik Gård på Sandsøy ble bygget på 1880-tallet og var i sin tid både prestegård og melkegård. Ola kommer fra gård på andre siden av øya og Tone er førskolelærer fra byen, men begge hadde en felles drøm om å drive med gård. Vi besøkte dem under lammingen våren 2021.

På Altevik gård har de hendene fulle med årets lamming, både for hvitsauen i fjøset og villsauen ute på beite. I den nye driftsbygningen for storfe boltrer kalvene seg, og gårdsbutikken er fylt med mange flotte og smakfulle varer. I tillegg har de tre hester og en hund, men det er mest for kos. For Ola Gjermund Berg og Tone Rubach er det å drive gård en livsstil som de elsker.

Begynnelsen

Da Altevik Gård ble lagt ut for salg av kommunen, bodde det en eldre mann med borett på gården. Så da Tone kom til gården for første gang etter de hadde overtatt, åpnet han døren forsiktig på gløtt og spurte om de hadde planer om å rive hovedhuset. Etter å ha forsikret om at det skulle de ikke, fikk hun slippe helt inn i huset. Alle oppgraderinger har vært gjort med respekt for husets historie, til og med den ærverdige lysekronen henger der fortsatt.

Kyra på Altevik Gård

Kuer liker myke gulv

Det siste tilskuddet på gården er den flunkende nye driftsbygningen for storfe. Det er en åpen og moderne konstruksjon hvor dyrene får rikelig med frisk luft, samtidig som de står i le av sauefjøset. Det meste av arbeidet har de gjort selv, med god hjelp av venner og familie på dugnad. Driftsbygget er inndelt i egne soner for okser, kuer, og kalver som kan velge om de vil være med mor eller leke for seg selv. En egen sluse for veterinær og passasje i bakkant for bonden, gjør arbeidet mest mulig praktisk.

-Hos oss har vi sunne og friske dyr som har det bra. Vi tenker dyrevelferd i alt vi gjør, blant annet har vi valgt topp moderne gulv i gummi som gir bedre klovhelse. Gulvet renses to ganger daglig og dyrene har rikelig med frisk luft, forteller Ola.

I tillegg til 35 mordyr av storfe, har Altevik Gård nå tatt inn fem individer av STN (sidet trønder- og nordlandsfe), som er en samlebetegnelse på stedegne norske melkeferaser. De kjennetegnes ved at de er nette i formen og vokser sakte, noe som gir et ekstra finfibret, mørt og smaksrikt kjøtt, og som selges under samlebetegnelsen urfe.

A picture containing grass, hay, person, pile

Description automatically generated
I den nye driftsbygningen får kalvene mye frisk luft, god plass, mykt gulv å gå på, og masse kos. 

Forskjellen på villsau og hvitsau

Da Matfra.no besøkte gården tidlig i april var lammingen akkurat startet for de vel 300 sauene på gården. Villsauene, som utgjør halvparten av beholdningen, er flyttet til Åkerøya. Der blir de godt ivaretatt av moren til Ola, mens hvitsauene fortsatt står i fjøs til det blir litt varmere i været. Noen lam har akkurat blitt født og det er mye å passe på for Tone og Ola, som skal sørge for at alt går bra.

- De som har lam for første gang kan være litt nervøse, så de får være i ro for seg selv. Sauene som ikke har fått lam enda er inndelt i kategorier etter hvor mange de skal ha, på den måten kan vi anslå antall pattelam, forklarer Ola.

I sauefjøset har allerede de første lammene kommet til verden, og om sommeren ble de sluppet ut på beite. 

Altevik Gård tilbyr kjøtt av både villsau og kvit sau, nettopp fordi smaken er så forskjellig.

- Da jeg startet med dette påstod jeg hardnakket at det var ingen forskjell i smaken. Men så gjorde vi en test hvor vi tilberedte kjøttet helt likt, og forskjellen var slående. Villsau er mørkere i kjøttet, har mindre fett, og smaker mer av vilt med utgangspunkt i hva den spiser, innrømmer Tone.

Populært med spareribs, pulled lamb og honningmarinerte lår

A picture containing indoor, cluttered, thread

Description automatically generated

Rett ved hovedhuset har de bygget stabburet om til gårdsbutikk. Den åpnet i november 2019 og har gått bra tross pandemi. Her kan besøkende kjøpe de deiligste kjøttprodukter, naturfarget ullgarn, skinn, saft, marmelade, såper, lys og mye annet.

-Det er helt fantastisk å få holde på med gård, men det kan jo bli litt ensomt iblant. Da er det veldig hyggelig med besøk i gårdsbutikken av folk som er interesserte i det vi driver med. På den måten får vi et større nettverk og det er veldig givende, sier Tone.

Alle varer kan enkelt handles på Matfra.no
-Våre spesialiteter er spareribs, pulled lamb av villsau og honningmarinerte lår, som kommer i begrenset mengde og svært populært. På Matfra.no får flere muligheten til å handle hos oss og hente på pick-up point i Harstad, forteller Tone.

Besøk nettbutikken deres på Matfra.no her.

Share this article: Link copied to clipboard!