Midt mellom Rørvik og Kolvereid nord i Trøndelag, nesten helt ute på kysten, står det et lite skilt i veikanten. Følger vi skiltet kommer vi til Litlvea Gård.
Her treffer vi Meike Laan som lager ost på manuelt vis, med melk fra gårder i nabolaget. Ostene selges på Matfra.no og til turister som rekker å bremse ned og svinge inn den lille gårdsveien når de ser skiltet.
«Det er kjekt å ha arbeidsplassen hjemme når man har små barn», sier Meike. Dessuten er hun glad i at arbeidet er variert. Ysteprosessen har flere ulike steg, og det er spesielt hyggelig å snakke med kunder når de kommer innom den lille butikken familien har bygd under låvebrua. Ostene kan også sendes i post, så det er ikke noen begrensning at det er noen mil å kjøre til tettstedene i Trøndelag.
Osteproduksjon lærte Meike i Nederland, der hun jobbet for en gårdbruker. Men så traff hun mannen sin som hadde flyttet til Norge og drev en melkegård her. Da var det ikke annet å gjøre enn å flytte etter. Meike er som du skjønner kreativ og initiativrik, og startet osteproduksjon som nå er hovedaktiviteten. De drev tidligere med egne kyr på gården, men har nå bare osteproduksjon og i tillegg et lite andelsbruk.
Andelslandbruk
Ved å dele både arbeidet og overskuddet med andelshavere får de brukt deler av jorda på en nyttig måte, og de får trivelig besøk på gården. Matfra.no får beskjed om å nevne at det er plass til flere! Det er sosialt med dugnad på gården, og når andelslaget treffes blir det alltid en hyggelig samling med kaffe og noe godt å spise etterpå.
Mange sorter ost
I tanken der osteprosessen starter er det plass til 400 liter melk. Av det blir det 8 oster, som skal presses, saltes og modnes. De med mest smak har modnet et år. Ostene tilsettes ulike urter som er spesialbestilt for å tilfredsstille krav, og for å gi unike smaker. Den som vi i Matfra.no synes er mest spesiell er ost med kantarell, plukket i området. Arbeidet med å lage oster til jul starter tidlig om høsten. Gode oster er populært både til gaver og til eget matbord, men osten fra Litlvea bør ikke begrenses til høytider, den er vel verdt en smak også ellers i året. Den har mer smak og kraftigere smak enn vi er vant til med de norske ostene. Når man først har fått smaken på det vil man ikke ha noe annet, får Meike tilbakemelding på fra flere som er glad i ost.
Da Matfra.no var innom kom det også en turist som var på jakt etter lokal mat. Etter å ha fått smakt på et stykke vellagret ost var det ingen tvil, den skulle han ha med seg. Vi tipser om at neste gang kan han handle på Matfra.no, og hente selv eller få levert hjem.
Dette varierte arbeidet er et overskuddsprosjekt. Livet blir godt når man kan styre dagen selv på denne måten, selv om det er en del jobb. Kanskje ostene smaker enda bedre når de er lagd med glede og kjærlighet? Sjekk ut selv, på Matfra.no.