Rare epler og glade høner

Hvis du kjører langs Telemarksvegen til du kommer til idylliske Herefoss i Agder, finner du det lille gårdsbruket Slettene Hage. Den økologiske markedshagen produserer egg, frukt, bær, planter, grønnsaker og eplemost.

Frie og glade høner tråkker rundt i eplehagen og legger økologiske egg.

-Da vi startet opp i 2007 var det nesten ikke høner å se ute i Norges land. Mange syntes det var moro og stoppet gjerne opp langs Telemarksvegen for å se på våre frittgående høner, forteller Gunn Elisabeth Slettene.

Dyr og grønnsaker hører sammen

Slettene Hage er et økologisk godkjent gårdsbruk med 10 dekar dyrka jord med epler, bær, planter og grønnsaker. I tillegg har de høner og gjess som bidrar med gjødsel og dermed fungerer i en fin symbiose med eplehagen på gården. Alt arbeid gjøres med handkraft fra Gunn Elisabeth på heltid og mannen hennes Geir Hegland så ofte han kan ved siden av jobben sin. Målet er at de på sikt skal kunne leve av gården begge to:

-For oss er det viktig å dyrke med naturen, det betyr uten bruk av kunstgjødsel og sprøytemidler. Ved å benytte biologisk materiale fra dyra som næring til dyrkingen tar vi vare på det som er av naturlige ressurser. Giftfritt og dyrevennlig er vårt motto!

Rare epler gir den beste mosten

I Herefoss er det ikke tradisjon for kommersiell produksjon av epler, så mange eldre eplesorter har fått vokse fritt i området. Slettene Hage har mosteri på gården hvor folk kan komme med epler fra hagene sin for å få presset most, i bytte mot epler. På denne måten sikrer de seg nok epler for å produsere sin etterspurte økologiske eplemost.

-I tillegg til våre egne epler er vi så heldige å få tak i epler fra private hager rundt om i distriktet. Disse kan være prikkete, stygge og rare men helt topp på smak! Jeg vil si at de er bedre enn de som blir dyrket fram til å bli pene epler, spesielt Filippa eplemosten vår er veldig godt mottatt, sier Gunn Elisabeth.

Leverer til Michelin-restaurant

Slettene Hage er fast leverandør av eplemost til den anerkjente Michelin-restauranten Under, hvor matinteresserte fra hele verden valfarter for en gourmet-opplevelse under vann. De har også en fast avtale med den gamle herregården Boen Gård, som kommer til Slettene Hage med eplene sine for å få presset husets egen eplemost.

-Vi er stolte over det samarbeidet vi har med flinke og anerkjente restauranter i nærområdet. Eplemosten er også selvsagt å få tak i på Matfra.no og kan sendes i posten eller hentes på gården, sier Gunn Elisabeth.

La deg friste av sesongens varer på Matfra.no

Slettene Hage tilbyr eplemost på Matfra.no. I tillegg selger de syltetøy, syltede gresskar, egg, og saft av sesongens bær på ulike markeder.

-Vi merker en stor interesse og etterspørsel av økologisk mat. Men vi har ikke større volum enn at vi selger for den prisen vi føler vi må ha for at det skal gå rundt. Grunnlaget for driften er at vi selv står for den største delen av verdiskapingen. Gjennom Matfra.no får vi større fortjeneste enn via grossist, fordi vi selger direkte til kunden, sier Gunn Elisabeth.

Ny låve, store planer

Fremover har de planer om et større og bedre produksjonskjøkken når den nye låven står ferdig. Da vil de også satse ekstra på hønsedriften, både for produksjon av egg og videresalg av levende kyllinger for folk som vil ha egne høner. Til grønnsaksproduksjonen, som i dag er et overskuddsprosjekt, vurderer de å utvide ved å ansette en person til å drifte dette. De varme og lange somrene på innlandet i sør gir et godt klima for å høste til helt ut i desember. Gunn-Elisabeth og Geir tar gjerne imot besøk på gården:

-Vi er veldig glade for det fine stedet vi har her på Slettene Hage, og ønsker gjerne folk velkommen på gården. Bestill eplemost på Matfra.no og gjør en opplevelsestur ut av å hente varene på gården. Telemarksvegen er veldig fin på sommerstid og mens du er her kan du samtidig hilse på dyrene. Velkommen til gårds!

Gå til nettbutikken deres på Matfra.no her.

Share this article: Link copied to clipboard!