Økologisk villsau fra Sandsøy

Kirsten Slagstad og Tony Ahlquist flyttet familien til Nordsand Gård med planer om å bli der i ett år. Nå har det gått 16 år og de har villsauer, gårdsbakeri, kafé, butikk, og en markedshage planlagt til våren.

Nordsand Gård på Sandsøy har en lang og spennende historie, som strekker seg helt fra vikingetiden til i dag. Gården har vært i Kirstens familien i over hundre år, og hun har mange gode ferieminner herfra.

-Da jeg var åtte år avsluttet familien gårdsdriften og flyttet til byen. Da ble dette til sommerhus og nydelig feriested for hele familien, minnes Kirsten.

Ett år ble til flere

Tony jobber offshore og Kirsten er egentlig ingeniør, men etter et opphold på Svalbard bestemte de seg for å flytte med barna til gården for ett år. I løpet av den tiden hjalp de til med å sanke sauer på Altevik Gård og fikk lyst til å prøve på dette selv. Ett år har nå blitt til 16 år.

-Nå har vi 85 fine vinterfôra villsau og 110 lam gående ute. Akkurat nå er lamminga i gang og det er litt å passe på for at alle skal ha det bra. Mange av de er tamme og kommer når jeg roper, sier Kirsten.

Kirsten Slagstad med et lite villsaulam.

DEBIO-merket kjøtt

Driften på gården er økologisk og alt kjøtt er DEBIO-merket.

-Driften var allerede nært økologisk så det krevde kun små omlegginger av driften for å bli sertifisert. Det handler om å tenke kretsløp og ta vare på ressursene, det gir økt dyrevelferd og bedre smak på kjøttet, forteller Kirsten.

Villsau og grønnsaker

Fra Nordsand gård kan du kjøpe bog, lår, og ribbe av økologisk villsaulam. Snart vil det også være grønnsaker fra egen markedshage å få kjøpt.

-Dette er småskala dyrking av grønnsaker for salg, som for eksempel gulrot og kål. Vi går i gang nå til våren så til høsten er det bare å glede seg til deilige grønnsaker i butikken, forteller Kirsten.

All drift på gården er økologisk, og sauene går fritt ute hele året.

Tilgjengelig for flere

Nordsand Gård har vært på Matfra.no siden i fjor høst og er veldig fornøyde med konseptet.

-Vi er med på dette fordi vi synes det er en kjempegod idé å samle lokale matprodusenter i en felles portal. På den måten blir de gode produktene våre tilgjengelig for flere, sier Kirsten.

Tinghuset Gårdsbutikk og Bakeri

Kirsten har hele livet saumfart bruktbutikker på sine reiser, i tillegg til å ha arvet en del. Det har resultert i mye spennende varer til butikken. Det gamle stabburet på gården har vært lensmannsbolig på 1750-tallet og er nå satt i stand med navnet Tinghuset Gårdsbutikk og Bakeri. Her selges både gjenbruk og nye varer, flotte saueskinn av villsau, lys fra Vinding & co, og de deiligste bakervarer.

-Vi har åpent hver lørdag og ellers ved høytider og sommerferie. Nå har vi planer om en godværs-kafé på tunet, med den gamle låven som levegg. Vi har lyst til å sette i stand den gamle låven og åpne for publikum, men det får komme etter hvert, smiler Kirsten.

I Tinghuset er det mye spennende å finne av både gjenbruk og nye varer. Man kan også kjøpe ferskt brød her hver lørdag.

Handlegata på Sandsøy

Nordsand Gård og Altevik Gård er begge en del av det de kaller handlegata på Sandsøy, med gårdsdrift og butikker.

-Vi har stor tro på at gjennom å ha flere lokale bedrifter på øya vil det bidra positivt for alle. Her framsnakker og løfter vi hverandre opp, og hjelper hverandre der det trengs, sier Kirsten.

Share this article: Link copied to clipboard!