NerSalberg gård

En stor, vakker gård i en sørskråning ned mot Trondheimsfjorden. Rikt jordsmonn omgitt av kornåkre og skoger. Og med hjerte for lokalt produsert og god mat.

På NerSalberg gård dyrkes det grønnsaker på økologisk vis. Ullgris og Trønderske grå sauer er med på å sørge for at det hele fungerer i et kretsløp. Grisene spiser alt avfall fra grønnsaker og korn, sauene beiter i utmarka og lager gjødsel som brukes i dyrking. Kornet dyrkes av frø de høster selv, og grønnsaker ales opp i drivhus før de plantes ut i åkeren. Utvalget varer på Matfra.no er stort.

Da Matfra.no var på besøk traff vi Marit og hennes og Jakob sin datter Rut, og hunden Dina. Rut jobber som gartner på gården hun ser for seg å ta over i fremtiden. Hun syns det er artig å bli kjent med prosessen, og er like ivrig som foreldrene på at ren, god mat er noe de gjerne vil ha selv og lære bort til andre.

Det å ha rene grønnsaker som ikke er sprøyta, det er jo fantastisk, sier Marit. Og grønnsakene smaker mye mer når de dyrkes økologisk, så det er absolutt verdt det.

Kryddertagetes er både pynt og nytte i åkeren

I det nye drivhuset drives plantene frem før de plantes ut, og det har god plass til tomater. I tillegg benytter Marit sjansen til å dyrke litt blomster. Noen av blomstene er til nytte mot skadedyr i åkeren, mens andre plantes ut bare til pynt.

Andelslandbruk til glede for mange

Motivasjonen for å drive med landbruk er å produsere god, sunn mat. Det er så viktig å tenke på hva vi spiser, sier de. Marit og Jakob er opptatt av å dyrke mat, opptatt av at folk skal ha god helse, og at de kan delta i andelslandbruket. Der er det plass til flere!

De små plantene er dekket av duk for å holde skadedyr og ugressfrø unna

At de kan komme og rote litt i jorda, det gir et lykkehormon sier forskerne. Rut legger også til at i stedet for at folk skal slite med hver sin lille kjøkkenhage, kan de komme på andelslandbruk og få tilgang til god jord, få hjelp til å dyrke, og få et større utvalg av grønnsaker. Det skapes et sosialt fellesskap og en møteplass. En bonus er at nye generasjoner kan lære om hvor maten kommer fra.

Dyra sørger for at kretsløpet fungerer

Grisene kommer bort til Marit for å få kos

Grisene kjenner de som bor på gården. De kommer bort til Marit og Rut for å få kos, men når de ser at det er fremmede med er de litt tilbakeholdne med å komme frem til gjerdet. På gården er det for tiden 20 grisunger, og det går en hanngris sammen med grisene så det blir nok snart flere unger.

Jakob og grisen Guro

Mangalitsakjøttet er helt unikt. Grisene er i bevegelse hele tiden. De får mosjon og vokser sakte, da blir det en fin marmorering i det nesten røde kjøttet. På Matfra.no kan du forhåndsbestille hel og halv gris, eller kjøpe steik, svinekoteletter eller spekk.

Av sau selges de mest er hele og halve lam, og du kan kjøpe skinn eller kraft av lam. Den grå trønderen er veldig fin, og har en unik ullkvalitet. Og et veldig godt kjøtt, mildt i smaken.

Er det vanskelig å drive økologisk?

Da Marit og Jakob tok over Marit sin slektsgård i 2012 begynte de med andelslandbruk, som de drev økologisk fra start. I 2016 begynte de å legge om den konvensjonelle korndyrkingen også. De kom i kontakt med Gullimunn, og lærte hva som skal til. Nå dyrker de urkorn som er tilpasset lokalt jordsmonn og klima, og høster sitt eget korn og såkorn. Det gir mindre avling, så man må jo være litt idealist. Men igjen, det fantastiske med egendyrket mat som ikke er sprøytet, gjør at de absolutt anbefaler andre å gjøre det samme. Det er ikke vanskelig, det tar bare litt tid og krever andre prosesser.

NerSalberg deler sin oppskrift på nydelig, enkel jordskokksuppe

På Matfra.no kan du kjøpe jordskokk, eller du kan bli med i andelslandbruket og være med og dyrke selv. Da kan du lage denne nydelige suppa.

NerSalberg finner du på Røra i Inderøy, en liten sving opp fra E6. Stikk gjerne innom for å hente varer etter å ha handlet på Matfra.no, eller for å ta en kikk på andelslandbruket. Kanskje du til neste år kan hente dine egne jordskokk her?


Gårdens historie fra 1440-tallet til nå

I de første nedtegninger om gården fra 1440-tallet (i Erkebiskop Aslak Bolts jordbok) er gården registrert som kirkegods. I 1668 var gården registrert som krongods. Da var Anders Olsen oppsitter. Gården lå da oppe på Varphaugen bak dagens gårdsanlegg. Våningshuset der ble bygd i 1816. I 1783 ble den gården delt i Salberg Nedre og Salberg Nordre. Begge disse gårdene er store, så den opprinnelige må ha vært en stor og rik gård. Jordsmonnet er godt, og gården ligger mot sør med utsikt over Trondheimsfjorden. I 1885 kjøpte Johannes Ingebrigtsen Sakshaug gården. Siden da har gården vært i slekta, og Marit og Jakob er 5. generasjon drivere. På 1900- tallet var det et dragon våpenlager her. J. A, Støre var militær og hadde ofte ærend innom gården. Han ble etter hvert kjær i et av de åtte barna til Johannes og Margrethe Sakshaug, Ida Emelie Sakshaug. De to overtok gården i 1906.




Share this article: Link copied to clipboard!