Gjerts Gourmet med handa på hjertet

Han har gått i røyken hele livet og lært faget fra tidligere generasjon, som igjen har lært det av sine forfedre. For hver generasjon blir noe nytt lagt til, alt for at smaken skal bli enda bedre. Det er ingen snarveier til god kvalitet og prisvinnende smaker, og Gjerts Gourmet gjør det hele med handa på hjertet.


Visste du at med Cognac blir gravet laks god og mør? Eller at tresorten som brukes ved røyking har innvirkning på fargen på fisken? Gjert Emilsen bruker det samme røykerommet som hans forgjengere har brukt i tre generasjoner før ham, men i ombygd form på Gjerts måte.

-Hele livet har jeg gått i røyken og fulgt med på hva min far, onkel og farfar gjorde. Nå har jeg drevet med dette på egen hånd siden 1995 og i 2017 fikk jeg Anne Gjermstad med på laget. Vi salter, røyker, pakker og sender ut varer samtidig som vi driver butikken i Rørvik sammen, forteller Gjert.

Røykens hemmeligheter

Gjerts Gourmet er viden kjent for sin etterspurte einerrøkte laks. Fra Sinkaberg Hansen kommer ferdig trimma laksefileter som så går en omstendelig røykeprosess i møte.

-Det er viktig at laksefileten får tørke både før og etter røyking. Vi har to avfuktere, en trefaset vifte, og et stort rom hvor to røykevogner kan stå samtidig. Man må hele tiden følge med og lufte ut for at prosessen skal foregå riktig. Einer henter vi fra tre ulike grunneiere, som gjerne vil få tynna ut utmarka til kyrne sine, så vi har einer nok til både denne og neste generasjon. Dette blandes så med 20% tørre pellets av or som vi får fra Verdalen. Det gjør smaken mer balansert og gir en flott farge til produktene våre, forteller Gjert.

Visste du at tresorten som brukes ved røyking har innvirkning på fargen på fisken? Hemmeligheten er einer iblandet or, for en nydelig farge og balansert einerrøkt smak.
Visste du at tresorten som brukes ved røyking har innvirkning på fargen på fisken? Hemmeligheten er einer iblandet or, for en nydelig farge og balansert einerrøkt smak.

Hvalkjøtt-tapas

Hvalkjøtt egner seg også godt til tørking. Den løvtynne snacksen av tørket hvalkjøtt er populær til blant annet tapas rundt juletider. Hvalkjøttet sendes med Hurtigruta direkte fra Hopen i Kabelvåg.

-Vi startet i det små og har holdt på med tørking av hvalkjøtt i fire år nå. Kjøttet inneholder mye fuktighet så det er 40% tørkesvinn. Vi er opptatt av topp kvalitet og prosessen tar 10-12 dager å gjennomføre. Etterpå er holdbarheten veldig lang, noe som gjør at vi kan sende over hele landet, sier Gjert.

Nyt lokalprodusert mat

På Matfra.no kan varene fra Gjerts Gourmet enkelt bestilles kjøpes og hentes enten i Rørvik eller sendes hjem til deg. Alt leveres godt pakket inn i tette isoporkasser med is-gelé oppi for best mulig holdbarhet.

-Matfra.no gjør det enklere for lokale matprodusenter som oss å nå ut til folk i nærområdet. Vi er nye på Matfra.no og er veldig spente på hvordan salget vil bli. Samarbeidet så langt har vært kjempebra og vi har fått god oppfølging, sier Gjert.

Befinner du deg i Trøndelag, nærmere bestemt Rørvik, kan du ta turen innom Gjerts Gourmet sin egen butikk. Her selges all slags deilige saker som for eksempel kaffe fra Forvik kaffebrenneri, bakverk fra Island, oster fra tre ulike ysteri i Trøndelag, bjørnebær-gelé, villmarks-drikk, hjemmelaget grillsaus, flatbrød, og pinnekjøtt av villsau fra Svinøya.

Nydelig einerrøkt seilaks pakket og klart for lunsjbordet.

Prisvinneren - røykelakskrem

I 2016 mottok de prisen årets sjømatprodukt under SOPIN-festivalen for sin røykelakskrem, og denne har siden vunnet flere priser under Trøndersk Matfestival som går årlig av stabelen i Trondheim.

-Det er ikke farlig å få til god krem når man har så god einerrøkt laks å ha i! Vår røykelakskrem tar den gode trønderske laksen og gjør den luftig og deilig. Den smaker helt nydelig på skjerpa brød eller i tacolefse sammen med ruccola, forteller Gjert.

Einerrøkt torskerogn er et annet nydelig produkt. Det er en kortvarig sesong for rogn på vinteren, så de jobbes det på slik at de har nok til å fryse ned for hele året. Dette har Gjerts Gourmet laget i 20 år og saltbalansen er finjustert over tid for optimal smak.

Røykelakskrem laget av ekte einerrøkt laks smaker nydelig på skjerpa brød.

Spent før NM i røkt og gravet laks 2021

I år har de bestemt seg for å delta på NM i røkt og gravet laks, som foregår i Stjørdal.

- Vi skal levere ei hel side einerrøkt laks og cognacgravet laks til den 22. april. Selv om vi er trygge på at varene vi leverer er av topp kvalitet, så er vi selvfølgelig spente på resultatet, sier Gjert.

Vi ønsker Gjerts Gourmet lykke til i NM og håper at de vil fortsette å røyke fisk og kjøtt med handa på hjertet i mange generasjoner fremover!


Følg denne linken for å kjøpe varer fra Gjerts Gourmet.

Share this article: Link copied to clipboard!