Fugler og sau til nytte og hygge

På Midthuns gård treffer vi Bjørg og Jan Ivar som viser frem det store fuglehuset. Hønene som legger hvite, brune, rosa, grønne og gule egg deler plassen med tre unge påfugl som sprader rundt som om de hadde de voksne staselige fjærene å vise frem.

Ekteparet er glad i fugler, og har nettopp fått i hus kalkunkyllinger og små, hvite og svarte nøster av moskusender. Når endene blir større skal de få gå rundt husene og bare være til selskap. Bjørg kjenner alle fuglene sine, men spesielt moskusender er sosiale dyr som trives sammen med folk.

Daglig salatbar er populært

I et annet bur hilser vi på vaktlene som først og fremst legger egg, men nok også blir til en luksusmiddag når de blir for gamle. Vaktelegg er mer enn bare luksus. Det lille egget på 12-14 g har faktisk like mye næring som et vanlig hønseegg, og "snillere" kolesterol. Mange som ikke tåler hønseegg kan spise vaktelegg, sier Bjørg. Selv syns hun det er stas med egg i salaten, og deler tips til bruk av eggene med oss.

Jan Ivar i det gamle fjøset som har blitt fuglehus

Starten

Det begynte med ei høne og en hane i boligfeltet der de bodde, så ballet det fort på seg. Helt tilfeldig kom de over et lite, nedlagt, gammelt småbruk på Oppsal. Familien bestemte seg for å flytte på landet. Med på lasset var noen høns, vaktler, ender og et par kopplam. De to lammene skulle bare være sommergjester. Men på Oppsal var det fjøs, og plass til flere, så da ble det heller kjøpt inn flere ungdyr.

Man blir glad i sauer også, og flokken vokste, og avlen ble rettet inn mot den gamle, norske, bevaringsverdige rasen Steigar. Og en større flokk villsau. Det blir stadig mer krav om diverse kurs og kompetanse, så Bjørg og Jan Ivar fant ut det var like greit å bare ta full utdanning. Nå er de begge agronomer.

Saueflokken har vokst enda mer siden start. Nå er det vel 200 sau fra Midthuns gård som holder kulturlandskapet i hevd i vakre Gildeskål.

Sauer på beite holder kulturlandskapet i hevd

I det grønne landskapet mellom fjord og fjell gror det godt i det regnvåte juli. Villsauene går ute hele året. Sommerhalvåret er en flokk på kulturbeite rundt kirkestedet, hvor Matfra.no treffer de. Vinterstid er noen rundt fjøset hjemme, og resten ute på Femris som er ei lita øy vi kan se fra land. Steigarsauene får være i fjøs vinterstid. Bjørg og Jan Ivar har hver sin trente sauehund, så å hente inn flokkene til høsten har blitt mye enklere enn før.

Matfra.no kan du forhåndsbestille lammeslakt, kjøpe egg, og nydelige, myke skinn av sauene, samt håndsydde produkter av skinn.


Fruen på gården deler tips til hvordan hun og bonden gjerne bruker vakteleggene.

Share this article: Link copied to clipboard!

You might also like...

Italiensk ost på trøndersk vis

Sjømat er mer enn bare fisk

Oppskrifter med tang